Reference microphone clipping during measurements

Comments

4 comments

  • Avatar
    Chris

    Hey Matthew,

    Thank you for the question!
    The output level should be set in a way that the test tone on the I/O setup page would be set up to be conversational volume.

    Are you still experiencing this issue?

    1
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Merlijn

    HI there Matthew, 

    I am new to Sonarworks and I've had the same. Everything was set fine but during measurements at the 1-2 cm measurements my interface also goes into the red.

    have you already found a sollution? I work in a music store and I've asked a collegue if this is normal and he says it isn't a big issue if it doesn't clip to hard. It is just a measurement not a recording.

     

     

     

    kind regards.

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Jonathan

    Hi Matthew,

     

    I've got the same problem.

    Speakers louder & mic input lower, or speakers lower and mic input higher, but it still seems to clip.
    I'm using an RME UFX with Yamaha HS7 speakers and the XREF20 Mic and using the updated SoundID Reference.

    Is it possible there is a narrow sweetspot to be found? Could a SPL meter help?

     

    Kind regards,

    Jonathan

     

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Avatar
    Kārlis Stenders

    Hi guys, thanks for the new comments!

     

    It is completely fine for the mic gain to go all that way up into red on your interface. The measurement mic is very thirsty for gain - on many interfaces, you will have to go all the way up to 3/4 of available gain, or even higher.

     

    This might seem like clipping, but it is actually not - should be perfectly fine, as long as you have the output volume and input gain in a healthy balance between one and another.

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.